Pro 4 osoby si připravíme:
- 250 g netučného tvarohu
- 50 g hladké mouky
- 100 ml zakysané smetany
- 4 vejce
- 100 g ementálu
- 20 ml koňaku (nemusí být)
- 1 menší pórek
- 400 g kysaného zelí
- sůl
- pepř
- estraqon
- majoránku
- 200 g uzené krkovice
- 1 brokolici
- 4 lžíce slunečnicových semínek máslo do formy
Do mísy dáme tvaroh, mouku, zakysanou smetanu, čtyři žloutky, najemno nastrouhaný ementál a případně i koňak. Vše vymícháme na hladké těsto.
Pórek nakrájíme na tenké plátky, které vložíme do sítka, propláchneme ve studené vodě a necháme okapat. Kysané zelí rovněž opláchneme a případně překrájíme na menší kousky. Uzenou krkovičku nařežeme na kostičky.
Brokolici opláchneme, spaříme horkou vodou a rozdělíme na růžičky.
Zapékací formu vymažeme máslem a na dno rozložíme dvě třetiny těsta. Na něj položíme překrájené zelí, osolíme, opepříme, okořeníme estragonem a majoránkou. Na zelí nasypeme uzené maso nakrájené na kostičky, polovinu pórku a spařenou brokolici.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který dobře promícháme se zbylým těstem a rozložíme jako poslední vrstvu do mísy. Takto připravenou směs nakonec posypeme slunečnicovými semínky a zbylým pórkem. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě 180 °C asi 45 minut. Nákyp ozdobíme salátem, plátky rajčat snítkou estragonu apod.
Poslední tip, trik či komentář