Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička soli
- 2–3 lžíce kvasného 8% octa
- 5 lžic slunečnicového oleje
- asi 100 ml vlažné vody
- 80 g dětských piškotů
Z prosáté mouky, cukru, soli, octa, oleje a vlažné vody vypracujeme vláčné hladké těsto. Když je těsto zpracované, několikrát s ním bouchneme o vál, abychom z něj dostali přebytečný vzduch. Vložíme do mísy, pomoučíme a necháme 1 hodinu odležet při pokojové teplotě.
Těsto rozdělíme na dvě až tři části a rozválíme na tenké pláty, které posypeme rozemletými dětskými piškoty, potřeme tvarohovou náplní (viz níže), zarolujeme a přemístíme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 30 minut dozlatova, necháme zchladnout.
Porce závinu podáváme s jahodovým coulis, zdobíme lístkem meduňky i máty.
Tvarohová náplň
- 800 g měkkého tvarohu
- 4 vanilkové cukry
- 1 lžíce vanilkového pudinku
Tvaroh smícháme s cukrem a vanilkovým pudinkem. Směsí potíráme plát těsta posypaný rozemletými piškoty.
Jahodové coulis
- 600 g jahod
- 100 g cukru
- 50 ml bílého portského vína
- 200 g bílého chřestu
Očištěné jahody nakrájíme na čtvrtky. Chřest oškrábeme a nakrájíme.
Do kastrůlku vlijeme portské, přidáme cukr a ¾ dávky jahod, povaříme 5 minut, zchladíme a rozmixujeme.
Do jahodové omáčky vmícháme zbytek jahod a chřest. Podáváme k tvarohovému závinu.
Zdroj: Tvarohový závin s jahodovým coulis s kousky chřestu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1596-tvarohovy-zavin-s-jahodovym-coulis-s-kousky-chrestu/ [On-line 17.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář