UZENÁ KÝTA
Potřebujeme:
- 750 g uzené kýty
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 16 hřebíčků
- 1 dl černého piva
- 1 lžičku octa
Maso omyjeme v horké vodě, osušíme, zapíchneme do něj ze všech stran hřebíčky, převážeme provázkem, aby se při vaření nerozpadlo, dáme ho do pomalého hrnce nastaveného na režim „HIGH“. Maso pokropíme octem a přelijeme pivem. Do hrnce přidáme rozkrojenou neloupanou cibuli a stroužky česneku. Necháme dusit dvě a půl hodiny. Maso rozvážeme, opatrně nakrájíme a podáváme na ostrůvku bramborové kaše uprostřed ne moc husté křenové omáčky v hlubším talíři.
KŘENOVÁ OMÁČKA
Potřebujeme:
- 0,3 l plnotučného mléka
- 1,5 dl sladké smetany
- 20 g hladké mouky
- 2 lžíce strouhaného křenu (nebo 4 lžíce naloženého křenu)
- 1 lžičku másla
- sůl
Ve smetaně rozkvedláme mouku. Oloupaný křen najemno nastrouháme. Mléko přivedeme k varu a za stálého míchání do něj přilijeme smetanu smíchanou s moukou. Provařujeme na mírném plameni 15 minut. Zhoustlou omáčku osolíme. Do omáčky přidáme křen, promícháme a zahříváme těsně pod bodem varu 2 minuty. Do chladnoucí omáčky rozpustíme lžičku másla, aby se nedělal škraloup.
Zdroj: Uzená kýta po staročesku s křenovou omáčkou; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/uzena-kyta-po-starocesku.html [On-line 22.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář