reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Uzený jazyk v aspiku s křenovým a hořčicovým sosem a brioškami

  • uzený hovězí jazyk 1 kusu
  • želatina (natura) 1 sáček
  • sterilované kapie 1 sklenice
  • naložené okurky 1 sklenice
  • nálev ze sterilované zeleniny 1 sklenice
  • sůl 1 špetka
  • pepř 1 špetka
  • sterilovaný křen 1 sklenice
  • malá plnotučná hořčice 1 kelímek
  • menší majonéza 1 kelímek

Domácí briošky

  • polohrubá mouka 500 g
  • máslo 70 g
  • droždí 0.5 kostky
  • mléko 200 ml
  • sůl 0.5 lžičky
  • cukr krupice 0.5 lžičky

Posypka

  • hrubá sůl 1 špetka
  • mák 1 hrst
  • kmín 1 špetka
  • sezamové semínko 1 špetka
  • žloutek na potření 1 kusu

Uzený jazyk uvaříme doměkka. Nejlépe v tlakovém hrnci, pak stačí 45 minut. Po uvaření ihned propláchneme pod studenou vodou (lépe se stahuje kůže). Želatinu uvaříme podle návodu na sáčku, místo vody můžeme použít nálevy z domácích zavařenin. Jazyk nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou kapii a okurky. Vše dáme do mísy, přidáme želatinu, dochutíme a rozdělíme do misek. Dáme ztuhnout, stačí hodinka. Křen smícháme s majonézou v poměru jedna ku dvěma, totéž uděláme s hořčicí (lžíce křenu na dvě lžíce majonézy či hořčice). Aspik obložíme zeleninou a podáváme s plátky hovězího jazyka a omáčkami.

Na kvásek na briošky spojíme droždí, cukr a vlahé mléko se dvěma lžícemi mouky. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, žloutek a vypracujeme těsto. Nemělo by se lepit na mísu. Dáme asi na dvacet minut vykynout. Pak je na vále rozdělíme na 20 stejných kousků a tvoříme uzly, spirálky nebo jen kuličky. Dáme je na tukem vymazaný plech vykynout (asi 15 minut). Potřeme žloutkem, posolíme a posypeme sezamem, mákem či kmínem. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 25 minut.

Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/uzeny-jazyk-v-aspiku-s-brioskami-0 [On-line 2.2.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.