- uzený hovězí jazyk 1 kusu
- želatina (natura) 1 sáček
- sterilované kapie 1 sklenice
- naložené okurky 1 sklenice
- nálev ze sterilované zeleniny 1 sklenice
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- sterilovaný křen 1 sklenice
- malá plnotučná hořčice 1 kelímek
- menší majonéza 1 kelímek
Domácí briošky
- polohrubá mouka 500 g
- máslo 70 g
- droždí 0.5 kostky
- mléko 200 ml
- sůl 0.5 lžičky
- cukr krupice 0.5 lžičky
Posypka
- hrubá sůl 1 špetka
- mák 1 hrst
- kmín 1 špetka
- sezamové semínko 1 špetka
- žloutek na potření 1 kusu
Uzený jazyk uvaříme doměkka. Nejlépe v tlakovém hrnci, pak stačí 45 minut. Po uvaření ihned propláchneme pod studenou vodou (lépe se stahuje kůže). Želatinu uvaříme podle návodu na sáčku, místo vody můžeme použít nálevy z domácích zavařenin. Jazyk nakrájíme na kostičky, přidáme nakrájenou kapii a okurky. Vše dáme do mísy, přidáme želatinu, dochutíme a rozdělíme do misek. Dáme ztuhnout, stačí hodinka. Křen smícháme s majonézou v poměru jedna ku dvěma, totéž uděláme s hořčicí (lžíce křenu na dvě lžíce majonézy či hořčice). Aspik obložíme zeleninou a podáváme s plátky hovězího jazyka a omáčkami.
Na kvásek na briošky spojíme droždí, cukr a vlahé mléko se dvěma lžícemi mouky. Máslo rozpustíme (nesmí být horké). Do mísy dáme mouku, kvásek, sůl, žloutek a vypracujeme těsto. Nemělo by se lepit na mísu. Dáme asi na dvacet minut vykynout. Pak je na vále rozdělíme na 20 stejných kousků a tvoříme uzly, spirálky nebo jen kuličky. Dáme je na tukem vymazaný plech vykynout (asi 15 minut). Potřeme žloutkem, posolíme a posypeme sezamem, mákem či kmínem. Pečeme při teplotě 200 stupňů asi 25 minut.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/uzeny-jazyk-v-aspiku-s-brioskami-0 [On-line 2.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář