reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vánoční dort

Na přípravu těsta:

  • 250 g polohrubé mouky
  • prášek do pečiva (na špičku nože)
  • 2 vanilkové cukry
  • 175 g másla
  • 150 g zakysané smetany

Na drobenku:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 5 g cukru
  • mletá skořice (na špíčku nože)
  • 100 g studeného másla

Na náplň:

  • 500 ml šlehačky
  • 250 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 balení ztužovače šlehačky
  • 450 g švestkových povidel

Na vál prošijeme mouku s práškem do pečiva, uděláme důlek, do něhož vsypeme vanilkové cukry, přidáme zakysanou smetanu a na kousky nakrájené máslo. Směrem od středu rychle zapracujeme všechny přísady, až vznikne hladké těsto. Bude-li řídké, přidáme ještě mouku. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a každý rovnoměrně vyválíme. Vložíme do čtyř vymazaných dortových forem o průměru 28 cm a propícháme vidličkou. Z prosáté mouky, cukru, vanilkového cukru, skořice a tence nakrájeného másla uhněteme drobenku, kterou rovnoměrně rozdělíme na korpusy. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Korpusy ihned po upečení uvolníme z formy, jeden z nich nakrájíme na dvanáct dílů a necháme vychladnout. Šlehačku šleháme zhruba půl minuty, přidáme cukr, dvě balení ztužovače šlehačky, jeden vanilkový cukr a šleháme do tuha. Pak na sebe klademe nenakrájené korpusy, každý natřeme švestkovými povidly a nastříkáme na něj šlehačku. Navrch naskládáme do kruhu dvanáct dílů z posledního korpusu a posypeme moučkovým cukrem. Uložíme v chladu, před podáváním krájíme nožem s pilkou.
DORT MŮŽETE ROVNĚŽ LEHCE POSYPAT SKOŘICÍ A OZDOBIT KOUSKEM CELÉ SKOŘICE NEBO SUŠENOU ŠVESTKOU.

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.