Na přípravu těsta:
- 250 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva (na špičku nože)
- 2 vanilkové cukry
- 175 g másla
- 150 g zakysané smetany
Na drobenku:
- 150 g polohrubé mouky
- 5 g cukru
- mletá skořice (na špíčku nože)
- 100 g studeného másla
Na náplň:
- 500 ml šlehačky
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 balení ztužovače šlehačky
- 450 g švestkových povidel
Na vál prošijeme mouku s práškem do pečiva, uděláme důlek, do něhož vsypeme vanilkové cukry, přidáme zakysanou smetanu a na kousky nakrájené máslo. Směrem od středu rychle zapracujeme všechny přísady, až vznikne hladké těsto. Bude-li řídké, přidáme ještě mouku. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a každý rovnoměrně vyválíme. Vložíme do čtyř vymazaných dortových forem o průměru 28 cm a propícháme vidličkou. Z prosáté mouky, cukru, vanilkového cukru, skořice a tence nakrájeného másla uhněteme drobenku, kterou rovnoměrně rozdělíme na korpusy. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. Korpusy ihned po upečení uvolníme z formy, jeden z nich nakrájíme na dvanáct dílů a necháme vychladnout. Šlehačku šleháme zhruba půl minuty, přidáme cukr, dvě balení ztužovače šlehačky, jeden vanilkový cukr a šleháme do tuha. Pak na sebe klademe nenakrájené korpusy, každý natřeme švestkovými povidly a nastříkáme na něj šlehačku. Navrch naskládáme do kruhu dvanáct dílů z posledního korpusu a posypeme moučkovým cukrem. Uložíme v chladu, před podáváním krájíme nožem s pilkou.
DORT MŮŽETE ROVNĚŽ LEHCE POSYPAT SKOŘICÍ A OZDOBIT KOUSKEM CELÉ SKOŘICE NEBO SUŠENOU ŠVESTKOU.
Poslední tip, trik či komentář