reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vánoční krůta

Ingredience

  • krůta 3 kg
  • sůl a pepř 1 špetka
  • malé rozpuštěné máslo smíchané s javorovým sirupem 1 kus
  • husí sádlo 1 dávka
  • brusinky 1 dávka
  • cukr 1 lžička
  • skořice 1 špetka
  • víno 1 sklenice
  • vývar 1 šálek
  • ořech másla 1 dávka
  • zelená petrželka 1 dávka

kaštanová nádivka:

  • slanina 100 g
  • máslo 50 g
  • cibule na jemno nakrájená 1 kus
  • žampióny 150 g
  • kaštanové pyré 250 g
  • játrová paštika 100 g
  • česnek 3 stroužky
  • míchané koření (tymián, majoránka, oregano,petržel, šalvěj) 1 lžíce
  • čerstvá strouhanka 50 g
  • vejce 1 kus
  • sůl a pepř 1 špetka

přílohy:

  • brambory 800 g
  • husí sádlo 1 dávka
  • olej 1 dávka
  • sůl a pepř 1 špetka
  • mrkev 5 kusů
  • pomerančový džus 1 sklenice
  • půl lžičky másla 1 dávka
  • růžičková kapusta 250 g
  • slanina 50 g

1. Na nádivku si smícháme dohromady všechny ingredience, půlku nacpeme do břišní dutiny a z druhé půlky si uděláme kuličky, které upečeme zvlášť a použijeme je na ozdobu při podávání.

2. Krůtu naplníme nádivkou a potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem a husím sádlem. Pečeme přikryté alobalem hodinu a půl. Na konci alobal odstraníme a dopékáme ještě čtvrt hodiny odkryté. Celkem pečeme dvě hodiny. Krůtu vyjmeme a přikrytou alobalem necháme před podáváním a servírováním odpočinout ještě dvacet minut v teple. Podáváme se zeleninovými přílohami a dobrým sosem, si připravíme z výpeku.

3. Brambory si předvaříme pět minut a poté je pokrájíme na čtvrtky. Pečeme na předem rozpáleném husím sádle, ochutíme solí a pepřem, dopečeme do zlatova čtyřicet minut v horké troubě.

4. Pastinák pečeme na 180 stupňů v troubě na oleji asi 25 minut, ochutíme solí a pepřem.

5. Mrkev nakrájíme na nudličky, trošku osolíme a zalijeme skleničkou čerstvého pomerančového džusu, lžičkou medu a vaříme šest minut pod pokličkou, pak odklopíme, džus necháme téměř vyvařit, přidáme půl lžičky másla.

6. Růžičkovou kapustu vaříme jen pět minut před podáváním na stůl. Zalijeme rozpálenou a osmaženou slaninou.

7. Nakonec si uděláme šťávu. Do výpeku z krůty přidáme skleničku vína, máslo, možno i vývar a necháme to povařit a zredukovat. Dochutíme kouskem másla, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Podáváme v omáčníku.

8. Brusinky použijeme čerstvé, které svaříme s cukrem a špetkou skořice asi pět minut. Krůtu servírujeme vcelku na oválné míse obloženou kuličkami upečené nádivky.

Zdroj: Vánoční krůta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vanocni-kruta [On-line 21.12.2013]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.