Ingredience
- krůta 3 kg
- sůl a pepř 1 špetka
- malé rozpuštěné máslo smíchané s javorovým sirupem 1 kus
- husí sádlo 1 dávka
- brusinky 1 dávka
- cukr 1 lžička
- skořice 1 špetka
- víno 1 sklenice
- vývar 1 šálek
- ořech másla 1 dávka
- zelená petrželka 1 dávka
kaštanová nádivka:
- slanina 100 g
- máslo 50 g
- cibule na jemno nakrájená 1 kus
- žampióny 150 g
- kaštanové pyré 250 g
- játrová paštika 100 g
- česnek 3 stroužky
- míchané koření (tymián, majoránka, oregano,petržel, šalvěj) 1 lžíce
- čerstvá strouhanka 50 g
- vejce 1 kus
- sůl a pepř 1 špetka
přílohy:
- brambory 800 g
- husí sádlo 1 dávka
- olej 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
- mrkev 5 kusů
- pomerančový džus 1 sklenice
- půl lžičky másla 1 dávka
- růžičková kapusta 250 g
- slanina 50 g
1. Na nádivku si smícháme dohromady všechny ingredience, půlku nacpeme do břišní dutiny a z druhé půlky si uděláme kuličky, které upečeme zvlášť a použijeme je na ozdobu při podávání.
2. Krůtu naplníme nádivkou a potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s javorovým sirupem a husím sádlem. Pečeme přikryté alobalem hodinu a půl. Na konci alobal odstraníme a dopékáme ještě čtvrt hodiny odkryté. Celkem pečeme dvě hodiny. Krůtu vyjmeme a přikrytou alobalem necháme před podáváním a servírováním odpočinout ještě dvacet minut v teple. Podáváme se zeleninovými přílohami a dobrým sosem, si připravíme z výpeku.
3. Brambory si předvaříme pět minut a poté je pokrájíme na čtvrtky. Pečeme na předem rozpáleném husím sádle, ochutíme solí a pepřem, dopečeme do zlatova čtyřicet minut v horké troubě.
4. Pastinák pečeme na 180 stupňů v troubě na oleji asi 25 minut, ochutíme solí a pepřem.
5. Mrkev nakrájíme na nudličky, trošku osolíme a zalijeme skleničkou čerstvého pomerančového džusu, lžičkou medu a vaříme šest minut pod pokličkou, pak odklopíme, džus necháme téměř vyvařit, přidáme půl lžičky másla.
6. Růžičkovou kapustu vaříme jen pět minut před podáváním na stůl. Zalijeme rozpálenou a osmaženou slaninou.
7. Nakonec si uděláme šťávu. Do výpeku z krůty přidáme skleničku vína, máslo, možno i vývar a necháme to povařit a zredukovat. Dochutíme kouskem másla, nasekanou petrželkou, solí a pepřem. Podáváme v omáčníku.
8. Brusinky použijeme čerstvé, které svaříme s cukrem a špetkou skořice asi pět minut. Krůtu servírujeme vcelku na oválné míse obloženou kuličkami upečené nádivky.
Zdroj: Vánoční krůta; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vanocni-kruta [On-line 21.12.2013]
Poslední tip, trik či komentář