Ingredience pro přípravu receptu:
- 1 kus – smetana ke šlehání
- 1 balení – kondenzované mléko
- 80 g – máslo
- 2 lžíce – sušená smetana
- 400 g – med nebo cukr
- 250 g – pražené mandlové plátky
- 150 g – mléčná čokoláda
Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem.
V kastrůlku na středním plameni přivedeme k varu smetanu spolu s kondenzovaným mlékem a s medem. Nechte probublávat, dokud směs nedosáhne teploty 118–120 Celsia a zcela nezkaramelizuje.
Odstavíme z plamene a necháme pár minut chladnout. Poté opatrně vešleháme sušenou smetanu, máslo a plátky mandlí.
Směs nalijeme na připravený plech a necháme ji ztuhnout, ideálně přes noc. Nejméně však 4 hodiny.
Ztuhlý nugát přendáme na prkénko a nakrájíme na malé kousky.
Připravíme si vodní lázeň a rozpustíme v ní čokoládu. Jednotlivé kousky nugátu v ní namáčíme – ale pouze jejich spodní část. Každý kousek nugátu odložíme na plech s pečicím papírem a necháme ztuhnout.
Nebo můžeme před krájením potřít čokoládou celý moučník a nakrájet ho až potom, jak to předvádí Iveta.
Zdroj: Vánoční medový nugát; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/vanocni-medovy-nugat.html [On-line 29.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář