4 porce
- 30 g másla
- 2 šalotky
- snítka tymiánu
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky celého pepře
- 300 ml bílého vína
- 100 g vyloupaných, očištěných a předvařených hlemýžďů zahradních
- sůl
- 2 tucty ulit
V kastrůlku rozpustíme máslo, opečeme šalotku dosklovata, přidáme snítku tymiánu, koření a bílé víno, vložíme hlemýždě, osolíme a pozvolna vaříme doměkka a scedíme.
Telecí fáš
- 200 g mleté telecí kýty
- mletý pepř
- sůl
Mleté maso opepříme, osolíme a dobře promícháme.
Bylinkové máslo
- 100 g másla
- 1 snítka plocholisté petrželky
- 1 snítka tymiánu
- ½ lžíce kapary
- 2 stroužky česneku
- 1 šalotka
- 1 chilli paprička
- 2 lžíce strouhanky
Máslo utřeme s nadrobno nasekanými ingrediencemi, na závěr vmícháme strouhanku.
Do ulity vmáčkneme lžičku telecí fáše, maso z hlemýždě, zatřeme bylinkovým máslem.
Ulity vyskládáme do pekáče nebo speciálních zapékacích misek na šneky a gratinujeme (zapékám shora) ve vyhřáté troubě na 250 °C asi 10−15 minut.
Zdroj: Vánoční šneci; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1530-vanocni-sneci/ [On-line 20.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář