- Hovězí špička o váze 2 1/2 – 3 kg
- 30 dkg zeleniny do polévky (celer, mrkev, petrželový kořen)
- 20 dkg cibule i se slupkou
- 1/2 celého pórku
- 15 kuliček černého pepře v celku
- sůl
- libeček lékařský
- 4 – 5 l vody
- 1 kg hovězích kostí
- čerstvě namletá mořská sůl
- 4 polévkové lžíce nadrobno nasekané pažitky
Restované brambory:
- 1 – 1 1/2 kg brambor
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř
- olej
Jablečný křen:
- 4 – 5 středně velkých jablek
- čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
- sůl
- ocet
- cukr
- 6-8 polévkových lžic čerstvě nastrouhaného křenu
Cibuli rozkrojíme na dvě poloviny a pak na pánvi celou plochu řezu velice silně osmažíme – skoro až do černa. Polévkovou zeleninu omyjeme a oloupeme. Maso a kosti propereme v teplé vodě. Dáme na plotnu vařit vodu, a až začne vřít, vložíme do ní maso, kosti a kuličky černého pepře v celku. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni. 1 hodinu před uplynutím času potřebného k vaření (celkem jde o asi 3-4 hodiny) přidáme zeleninu do polévky, pórek, libeček lékařský a cibuli. Pěnu, která se nám během vaření vytváří, neustále sbíráme.
Až se hovězí maso uvaří úplně do měkka, vyndáme je z polévky, načež polévku okořeníme a přes jemné síto nebo kus plátna ji přecedíme. Maso rozkrájíme na plátky o síle jednoho prstu (krájíme proti směru vrstvení svalové tkáně) a zalijeme polévkou, aby bylo celé pod hladinou. Posypeme mořskou solí a nadrobno nasekanou pažitkou.
Podáváme se zeleninou uvařenou v polévce, s restovanými brambory a strouhaným křenem s jablky.
Morek získaný z hovězích kostí můžeme ochutit solí a pepřem a na topince z tmavého chleba jej můžeme nabídnout jako předkrm.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a na hrubším struhadle je nastrouháme, případně rozkrájíme na menší kousky. Nadrobno nasekanou cibulku si mírně osmahneme na oleji, potom ji důkladně promícháme s jemně osolenými a čerstvě mletým pepřem opepřenými brambory a nakonec celou směs na oleji řádně orestujeme.
Jablka oloupeme, nastrouháme a hned k nim také přimícháme citronovou šťávu, aby nám jablka nezhnědla. V trošce vody si rozmícháme ocet, cukr, sůl, k tomu potom přidáme křen a všechno dobře promícháme.
Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3829
Poslední tip, trik či komentář