reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vařená hovězí špička

  • Hovězí špička o váze 2 1/2 – 3 kg
  • 30 dkg zeleniny do polévky (celer, mrkev, petrželový kořen)
  • 20 dkg cibule i se slupkou
  • 1/2 celého pórku
  • 15 kuliček černého pepře v celku
  • sůl
  • libeček lékařský
  • 4 – 5 l vody
  • 1 kg hovězích kostí
  • čerstvě namletá mořská sůl
  • 4 polévkové lžíce nadrobno nasekané pažitky

Restované brambory:

  • 1 – 1 1/2 kg brambor
  • 1 větší cibule
  • sůl
  • pepř
  • olej

Jablečný křen:

  • 4 – 5 středně velkých jablek
  • čerstvě vymačkaná šťáva z 1 citronu
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • 6-8 polévkových lžic čerstvě nastrouhaného křenu

Cibuli rozkrojíme na dvě poloviny a pak na pánvi celou plochu řezu velice silně osmažíme – skoro až do černa. Polévkovou zeleninu omyjeme a oloupeme. Maso a kosti propereme v teplé vodě. Dáme na plotnu vařit vodu, a až začne vřít, vložíme do ní maso, kosti a kuličky černého pepře v celku. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni. 1 hodinu před uplynutím času potřebného k vaření (celkem jde o asi 3-4 hodiny) přidáme zeleninu do polévky, pórek, libeček lékařský a cibuli. Pěnu, která se nám během vaření vytváří, neustále sbíráme.

Až se hovězí maso uvaří úplně do měkka, vyndáme je z polévky, načež polévku okořeníme a přes jemné síto nebo kus plátna ji přecedíme. Maso rozkrájíme na plátky o síle jednoho prstu (krájíme proti směru vrstvení svalové tkáně) a zalijeme polévkou, aby bylo celé pod hladinou. Posypeme mořskou solí a nadrobno nasekanou pažitkou.

Podáváme se zeleninou uvařenou v polévce, s restovanými brambory a strouhaným křenem s jablky.

Morek získaný z hovězích kostí můžeme ochutit solí a pepřem a na topince z tmavého chleba jej můžeme nabídnout jako předkrm.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a na hrubším struhadle je nastrouháme, případně rozkrájíme na menší kousky. Nadrobno nasekanou cibulku si mírně osmahneme na oleji, potom ji důkladně promícháme s jemně osolenými a čerstvě mletým pepřem opepřenými brambory a nakonec celou směs na oleji řádně orestujeme.

Jablka oloupeme, nastrouháme a hned k nim také přimícháme citronovou šťávu, aby nám jablka nezhnědla. V trošce vody si rozmícháme ocet, cukr, sůl, k tomu potom přidáme křen a všechno dobře promícháme.

Zdroj: TV paprika Chuti monarchie http://tvpaprika.hu/cs/node/3829

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.