4 porce:
- 2 humry (cca 600 gr)
- 500 gr creme fraiche (zakysaná smetena)
- 150 gr mícháné zeleniny (karotky, vodnice, celeru)
- 1 cibule
- 80 gr šalotky
- 80 gr másla
- 5 cl koňaku
- 1 rajský koncentrát neba vařená rajčata
- nasekaný estragon
- nasekaná pažitka
- pepř
- sůl
Humry ponořené hlavou do vroucí vody a vařte 15 min. Po vytažení prudce zchlaďte pod studenou vodou, odstraňte hlavy, rozpulte je a zbavte opatrně vody. Oloupejte ocasy, vyjměte maso a odstraňte klepeta, která rozbijete tupou části nože a vyjmete maso. Na cca polovině másla nechte zpěnit zvolna cibuli, šalotku a zeleninu nakrájenou na kostičky. Přidejte kostru, nasekané nožičky a hlavy. Když je vše osmahlé, přidejte rajčata, smetanu a nechte zvolna 5 min. vařit. Přes konický cedník přeceďte a vařečkou vytlačte z kostry a hlav veškerou šťávu do hluboké pánve. Ocasy humrů nakrájejte na cm plátky a jemně osmažte s klepety na zbytku másla. Podlijte koňakem a flambujte. Šťávu vlijte do zahuštěné omáčky, přidejte bylinky, dosolte, opepřete. Maso z humra a přelijte omáčkou.
Poslední tip, trik či komentář