4 porce
kapr
- 400 g kořenové zeleniny
- ½ cibule
- 100 g másla
- 15 kuliček pepře
- 10 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- snítka petrželky
- 600 ml bílého vína
- 300 ml vody
- 4 porce kapra
- sůl
Zeleninu nakrájíme na plátky, v širším kastrolu orestujeme na másle, přidáme divoké koření, orestujeme, podlijeme vínem, vodou, vložíme petrželku a přivedeme k varu.
Do kastrolu vložíme pařáček, vložíme na něj porce kapra, přiklopíme a necháme pozvolna vařit. Po uvaření kapra osolíme.
mousseline omáčka
- 100 g smetany ke šlehání
- 3 žloutky
- 1 šalotka
- 1 lžíce vinného octa
- mletý bílý pepř
- špetka soli
- 80 ml vývaru
- 100 g másla
Šlehačku vyšleháme do tuhé konzistence a ponecháme stranou. Žloutky, najemno nasekanou šalotku, vinný ocet, pepř, špetku soli a vývar důkladně rozmícháme v nerezové nebo skleněné ohnivzdorné míse. Nad vodní lázní (těsně pod bodem varu) směs pozvolna zahříváme, neustále šleháme metlou a postupně přidáváme máslo.
Získáme tak jemnou, krémovou, žlutou omáčku – tzv. holandskou. Směs nesmíme uvařit, jinak by se žloutky srazily! Do připravené a z vodní lázně odstavené holandské omáčky postupně vmícháme ušlehanou šlehačku, čímž získáme omáčku mousseline.
pyré
- 300 g mrkve
- 400 g brambor
- 150 g másla
- 300 ml mléka
- sůl
- pažitka
Očištěnou zeleninu nakrájíme nahrubo a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, rozmačkáme a rozmixujeme dohladka, přidáme máslo, horké mléko, sůl a pažitku.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=920
Poslední tip, trik či komentář