reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Námořnické maso s květákem a máslovou strouhankou

4 porce

  • 800 g hovězí loupané plece
  • 50 g uzeného špeku
  • 50 g másla
  • ½ celeru
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 8 kuliček pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • 2 cm kořene čerstvého zázvoru
  • snítka tymiánu
  • asi 1 l hovězího vývaru
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 100 ml bílého vína
  • citronová šťáva a kůra
  • 1 lžíce kaparů

Maso naporcujeme a protkneme špalíčky špeku.

Na másle opečeme pěkně dozlatova na větší kousky nakrájenou zeleninu, přidáme maso, opečeme ze všech stran, zastříkneme octem, vložíme koření a byliny. Podlijeme z části vývarem a dusíme doměkka. Během dušení podléváme a obracíme.

Měkké maso vyjmeme, do šťávy přidáme karamel zředěný bílým vínem, ochutíme citronovou šťávou a kůrou. Podle potřeby naředíme vývarem. Šťávu přecedíme a propasírujeme zeleninu, dochutíme − omáčka má mít sladkokyselou chuť. Do omáčky vložíme zpět maso, kapary, prohřejeme a podáváme, tentokrát s květákovou přílohou.

příloha

  • 1 květák
  • sůl
  • 100 g másla
  • 100 g strouhanky
  • 30 g másla

Květák očistíme, opereme a uvaříme v osolené vodě na skus, necháme ho okapat a rozdělíme na menší kousky, které prohřejeme v horkém másle a při podávání sypeme na másle opraženou strouhankou.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=916

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.