reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vařený kapr s mousseline omáčkou a bramborovo−mrkvovým pyré

4 porce

kapr

  • 400 g kořenové zeleniny
  • ½ cibule
  • 100 g másla
  • 15 kuliček pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 6 bobkových listů
  • snítka petrželky
  • 600 ml bílého vína
  • 300 ml vody
  • 4 porce kapra
  • sůl

Zeleninu nakrájíme na plátky, v širším kastrolu orestujeme na másle, přidáme divoké koření, orestujeme, podlijeme vínem, vodou, vložíme petrželku a přivedeme k varu.

Do kastrolu vložíme pařáček, vložíme na něj porce kapra, přiklopíme a necháme pozvolna vařit. Po uvaření kapra osolíme.

mousseline omáčka

  • 100 g smetany ke šlehání
  • 3 žloutky
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce vinného octa
  • mletý bílý pepř
  • špetka soli
  • 80 ml vývaru
  • 100 g másla

Šlehačku vyšleháme do tuhé konzistence a ponecháme stranou. Žloutky, najemno nasekanou šalotku, vinný ocet, pepř, špetku soli a vývar důkladně rozmícháme v nerezové nebo skleněné ohnivzdorné míse. Nad vodní lázní (těsně pod bodem varu) směs pozvolna zahříváme, neustále šleháme metlou a postupně přidáváme máslo.

Získáme tak jemnou, krémovou, žlutou omáčku – tzv. holandskou. Směs nesmíme uvařit, jinak by se žloutky srazily! Do připravené a z vodní lázně odstavené holandské omáčky postupně vmícháme ušlehanou šlehačku, čímž získáme omáčku mousseline.

pyré

  • 300 g mrkve
  • 400 g brambor
  • 150 g másla
  • 300 ml mléka
  • sůl
  • pažitka

Očištěnou zeleninu nakrájíme nahrubo a uvaříme doměkka. Slijeme vodu, rozmačkáme a rozmixujeme dohladka, přidáme máslo, horké mléko, sůl a pažitku.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=920

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.