10 porcí
- 1,2 kg hrušek
- ½ citronu
- 1,5 kg uvařených a oloupaných brambor
- 400 g hrubé mouky
- 100 g krupice
- 1 vejce
- 20 g soli
- hrubá mouka na podsypání
- 200 g mletého máku
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
Brambory uvařme ve slupce nejlépe den předem. Pěkně se zatáhnou, lépe se s nimi pracuje.
Hrušky očistíme, zbavíme jádřince, mají-li tuhou slupku, okrájíme ji. Hrušky nakrájíme na malé kostičky, aby nezhnědly, zastříkneme je citronovou šťávou.
Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s moukou, krupicí, vejcem a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme plát, který krájíme na kostky a na ně klademe kousky hrušek a důkladně zabalíme. Nebo vyválíme válečky, ze kterých odkrajujeme stejně velké kusy a tvarujeme na placičky, do kterých balíme nakrájené hrušky.
Vaříme v osolené vodě asi 7 minut, až knedlíky vyplavou na povrch.
Varhule podáváme s mletým mákem, moučkovým cukrem a přeléváme přepuštěným máslem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/program/10266698363-08.03.2010-17:30-1-kluci-v-akci.html?deid=1137&recept=747
Poslední tip, trik či komentář