4 porce
Domácí houstičky
- 1 cibule
- 30 g másla
- 170 ml mléka
- 1 lžíce krupicového cukru
- ⅓ kostičky droždí
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 vejce
Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přilijeme teplé mléko, přidáme ostatní ingredience a orestovanou cibulku na másle dozlatova. Necháme vykynout, během kynutí dvakrát promísíme. Poté znovu prohněteme, připravíme čtyři bulky a ještě necháme kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 25−30 minut.
Během kynutí a pečení připravíme náplň do burgerů – viz níže.
Vychladlé housky rozkrojíme a obě půlky opečeme na grilu na straně řezu. Spodní stranu potřeme ochucenou majonézou, poklademe rajčatovou salsou, grilovaným tofu a cuketou, přidáme plátek sýra a přiklopíme vrchní opečenou částí žemle, kterou jsme ještě na řezu zakápli olivovým olejem.
Náplň do housek
- 200 g větší očištěné cukety
- 200 g marinované tofu (marináda viz níže)
- rajčatová salsa (viz níže)
- kari majonéze (viz níže)
- 4 plátky chedaru
Cuketu podélně rozkrojíme, lžící vyjmeme semínka. Cuketu nakrájíme na plátky asi 1 cm silné a grilujeme spolu s marinovaným tofu.
Marináda na tofu
- chilli
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Chilli smícháme s olivovým olejem, pepřem a solí. Do marinády vložíme plátky tofu, necháme odležet a poté s cuketou ogrilujeme.
Rajčatová salsa
- 2 rajčata
- petrželka
- citronová šťáva
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Rajčata rozkrojíme, vyjmeme semínka (nevyhazujeme použijeme při přípravě jiného pokrmu) a dužinu nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se sekanou petrželkou, citronovou šťávou, olivovým olejem, pepřem a solí. Necháme 15 minut odležet.
Kari majonéza
- majonéza
- med
- kari
Majonézu smícháme s medem a kari, množství si upravíme podle své chuti.
Zdroj: Vegetariánský burger s cuketou a tofu; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1477-vegetariansky-burger-s-cuketou-a-tofu/ [On-line 06.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář