reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vejce Benedikt

Ingredience

  • vejce 5 kusů
  • plátky toustového chleba 5 kusů
  • anglická slanina 150 g
  • ocet 3 lžíce
  • bylinky: petržel, estragon 1 dávka

holandská omáčka:

  • žloutek 4 kusy
  • máslo 100 g
  • citronová šťáva 1 lžíce
  • sůl a pepř 1 špetka

1. Klasickým způsobem uvaříme ve vroucí neosolené vodě s octem ztracená vejce.

2. Na holandskou omáčku v misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom v misce nad párou za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. (Voda v hrnci nesmí vřít, jen se těsně blížit k bodu varu. Miska se nesmí dotýkat hladiny, abychom nezískali míchaná vajíčka.) Pokračujeme, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její objem. Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř (bylinky). Pokud je omáčka moc hustá, zašleháme ještě pár kapek horké vody.

3. Osmahneme nebo ogrilujeme toustový chleba, usmažíme plátky dobré slaniny. Na toust položíme vejce s osmaženou slaninou a vše přelijeme holandskou omáčkou. Také můžeme podávat vejce na talíři a topinky zvlášť. Když vynecháme slaninu, máme předkrm i pro vegetariány.

Zdroj: Vejce Benedikt; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vejce-benedikt [On-line 05.10.2013]

Nelze komentovat.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.