Ingredience
- vejce 5 kusů
- plátky toustového chleba 5 kusů
- anglická slanina 150 g
- ocet 3 lžíce
- bylinky: petržel, estragon 1 dávka
holandská omáčka:
- žloutek 4 kusy
- máslo 100 g
- citronová šťáva 1 lžíce
- sůl a pepř 1 špetka
1. Klasickým způsobem uvaříme ve vroucí neosolené vodě s octem ztracená vejce.
2. Na holandskou omáčku v misce (nerez nebo z varného skla) šleháme žloutky s citronovou šťávou tak dlouho, až se hmota zdvojnásobí. Potom v misce nad párou za stálého šlehání přidáváme do vajec pomalounku rozpuštěné máslo. (Voda v hrnci nesmí vřít, jen se těsně blížit k bodu varu. Miska se nesmí dotýkat hladiny, abychom nezískali míchaná vajíčka.) Pokračujeme, dokud hmota nezhoustne a nezdvojnásobí se její objem. Sundáme z ohně, zašleháme sůl a pepř (bylinky). Pokud je omáčka moc hustá, zašleháme ještě pár kapek horké vody.
3. Osmahneme nebo ogrilujeme toustový chleba, usmažíme plátky dobré slaniny. Na toust položíme vejce s osmaženou slaninou a vše přelijeme holandskou omáčkou. Také můžeme podávat vejce na talíři a topinky zvlášť. Když vynecháme slaninu, máme předkrm i pro vegetariány.
Zdroj: Vejce Benedikt; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vejce-benedikt [On-line 05.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář