4 porce
Milovníci masových talířů si přijdou na své! Vepřovou trilogii „kotleta-panenka-vinná klobáska“ opět doprovodí zeleninka – glazovaná karotka a bramborová kaše rozveselená zelenými kuličkami hrášku.
- 4 vepřové kotlety po 200 g
- olej na opečení
- 150 g vepřového mletého masa
- 50 g vařené červené čočky
- hrst čerstvého špenátu nebo mladých kopřiv
- 1 dl smetany
- pár kapek koňaku
- čerstvý tymián
- mletý pepř
- sůl
- vývar na podlití
- 600 g vepřové panenky
- 4 plátky tyrolského špeku
- 1 snítka šalvěje
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
- 400 g vinné klobásy
- hladká mouka na obalení
- olej na opečení
Mleté maso vymícháme se smetanou, koňakem, vařenou čočkou a sekanými mladým špenátem či kopřivami, ochutíme tymiánem, solí a pepřem.
Do kotlety prořízneme kapsu, kterou naplníme nádivkou a spíchneme špejlí nebo jehlou. Opečeme na oleji z obou stran, vložíme na plech a dopékáme v troubě při 175 °C, ke kotletám postupně přidáme kousky opečené panenky a klobásku, podlijeme vývarem a zvolna dopékáme.
Vepřovou panenku nakrájíme na 4 stejné špalíčky obalíme v tyrolském špeku a proložíme šalvějí, stáhneme provázkem, osolíme a opeříme, opečeme na pánvi do růžova a přidáme na plech ke kotletám.
Vinnou klobásu stočíme do šneka a spíchneme špejlí, obalíme v mouce a opečeme v oleji, přidáme na plech ke kotletám a panence.
Kotletu, panenku a klobásku upravíme na talíř, podlijeme šťávou, doplníme mrkví a hráškovou kaší.
Karotka
- 600 g karotky
- 100 g másla
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 dl zeleninového vývaru
- muškátový květ
- sůl
- pažitka
Karotku nakrájíme a na rozpuštěném másle ji osmahneme, zasypeme cukrem, jakmile se cukr rozpustí, podlijeme vývarem, dochutíme muškátovým květem, solí a krájenou pažitkou.
Bramborová kaše s hráškem
- 500 g bramborové kaše
- 100 g hrášku
Do hotové bramborové kaše vmícháme hrášek.
Zdroj: Velikonoční mix grill; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1064 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář