těsto
- 40 g droždí
- 100 g cukru
- 250 ml mléka
- 0,5 kg hladké mouky
- 1 lžička soli
- 2 žloutky
- 125 g másla
- citronová kůra
- 50 g rozinek
- 40 ml rumu
náplň
- 500 g plnotučného tvarohu
- 40 g vanilkového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinku
- 2 žloutky
- mouka na podsypání
- 1 vejce na potření
- 50 g mandlí na posypání
Droždí s trochou cukru rozmícháme na kašičku, poté přidáme ostatní ingredience, vlažné mléko, mouku, sůl, žloutky, přepuštěné máslo, citronovou kůru a rozinky namočené v rumu. Vypracujeme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy, zaprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout alespoň hodinu, během kynutí jedenkrát promísíme.
Vykynuté těsto přendáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na půl, každou část rozválíme na nohavici, jako když připravujeme závin, střed poklademe tvarohem, kraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a zabalíme. Obě naplněné nohavice zvolna zamotáme do tvaru věnce (do středu vložíme máslem namazanou formičku či hrnek, aby se nám těst ve středu při pečení neslilo), potřeme vajíčkem, posypeme sekanými mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C asi 45 minut dozlatova.
Vychladlý věnec pocukrujeme moučkovým cukrem. Chutná báječně!
Zdroj: Velikonoční tvarohový věnec; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1682-velikonocni-tvarohovy-venec/ [On-line 20.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář