Suroviny
- vepřová krkovice 5 plátků asi 1,5 cm silných
Marináda:
- bílý jogurt 100 g
- olej 100 ml
- grilovací koření
- kremžská hořčice 1 lžička
- šťáva z citronu 1/2 citronu
- česnek 2 stroužky
- tymián nebo rozmarýn
- brambor 1 kg
- slanina 200 g
- jarní cibulka
- sůl
Švestková omáčka:
- švestková povidla 150 g
- máslo 40 g
- hladká mouka 40 g
- červené víno suché
- citron
- sůl
- bílý pepř
- cukr
- skořice kousek
- mletý zázvor špetka
- rum 1 lžíce
- chilli omáčka
Očištěné a naporcované maso mírně naklepeme a posypeme grilovacím kořením. Připravíme si marinádu: olej, jogurt, hořčici a citrónovou šťávu dobře rozmícháme a přidáme rozsekané bylinky. Maso naložíme do marinády a vložíme do mísy. Musí být zcela ponořené, krkovici necháme v marinádě alespoň dvě hodiny, ale klidně i déle.
Na pánvi si rozpálíme olej, osmažíme okapané porce krkovice – asi pět minut z každé strany. Hotové maso servírujeme s brambory, rozšťouchanými s cibulkou osmaženou na slanině a přelité švestkovou omáčkou
Švestková omáčka: Z másla a mouky připravíme světlou zásmažku, zředíme ji vínem nebo vodou a vyšleháme dohladka. Přidáme povidla, kousek citronové kůry, kousek celé skořice a zázvor. Omáčku dobře promícháme a povaříme. Citronovou kůru a skořici vyjmeme, přidáme citronovou šťávu, sůl a pepř podle chuti a nakonec přimícháme rum a chilli.
Zdroj: Vepřová krkovice se švestkovou omáčkou a šťouchanými bramborami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-krkovice-se-svestkovou-omackou-stouchanymi-bramborami [On-line 01.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář