Ingredience
- vepřová panenka 2 kusy
- tousty 5 kusů
- máslo podle potřeby 1 dávka
- česnek 1 stroužek
- šalotka 1 kus
- olivový olej 2 lžíce
- dijonská hořčice 2 lžičky
- rozmarýn 1 dávka
- petržel 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
Panenku si nasolíme po obou stranách a připravíme si základ na krustu. Na pánvi si rozpustíme máslo, přidáme nakrájený stroužek česneku, čerstvý rozmarýn a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku. Mezitím si na kostičky nakrájíme toustový chléb, který pak zalijeme zlatavou směsí z pánve. Přidáme lžíci olivového oleje, sůl a pepř a dvě vrchovaté kávové lžičky dijonské hořčice. Dobře to tyčovým mixérem rozmixujeme, podle potřeby přidáme olej a hrst nahrubo nasekané petrželky a opět mixujeme. Panenku navrchu potřeme tenkou vrstvou dijonské hořčice a nakonec na ni připlácáme směs. Do vyhřáté trouby na 210 °C vložíme panenku a pečeme 10–12 minut. Mezitím si připravíme zálivku na salát: dvě kávové lžičky dijonské hořčice, lžíci medu, tři lžíce olivového oleje, podle potřeby krémové sladší balzamico (1–2 lžíce), sůl a pepř. Tyčovým mixérem vytvoříme hladkou emulzi a podle chuti dochutíme. Na salát použijeme rukolu nebo jiný oblíbený salát, rajčátka a na dozdobení okurku. Salát smícháme se zálivkou těsně před podáváním. Po dopečení panenku necháme na chvilku na prkýnku odstát a nakrájíme ji na tenké plátky. Na každou porci dáváme tři plátky panenky a podáváme na talíři se salátem a pečivem.
Zdroj: Vepřová panenka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-4 [On-line 16.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář