reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vepřová panenka plněná pórkem – K vínu Chardonnay, ročník 2003, ze sklepů Ottó Légliho

4 porce

  • 60 dkg vepřové panenky
  • 2 celé pórky
  • 2 dl vína Chardonnay
  • 1 dl olivového oleje
  • 10 dkg másla
  • 2 polévkové lžíce mouky
  • 2 dl smetany
  • 50 dkg brambor
  • 1 svazeček pažitky
  • sůl
  • pepř

Vepřovou panenku zbavíme blan, uděláme do ní zářezy a naklepeme ji. Osolíme, opepříme, vložíme do ní kolečka pórku, která přikryjeme masem, srolujeme do závitku a svážeme nití.

Na pánvi si rozpálíme olej, ve kterém závitky předpečeme. Potom je přemístíme na pekáč, zakapeme olejem, ale zalijeme je i vínem Chardonnay. Vsuneme maso do trouby, kde se nám při teplotě 170 °C zhruba během 15-20 minut upeče.

Vyrobíme si pórkovou omáčku, to znamená, že si nejprve rozehřejeme máslo. Pórek rozkrojíme na polovinu, načež jej tence nakrájíme napříč a přisypeme k rozpuštěnému máslu. Osolíme, opepříme, navíc ale přisypeme i růžový pepř. Cibulku podusíme, a jakmile trochu změkne, zaprášíme ji moukou. Přikápneme trošku vína, potom zalijeme smetanou a do této směsi nasekáme pažitku. Povaříme a pak až do podávání dáme stranou.

Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a ve slané vodě uvaříme do měkka. Hotové brambory scedíme a rozmačkáme vidličkou. Přimícháme k nim máslo, a bude-li třeba, ještě přisolíme.

Rozřízneme a odmotáme nit z upečeného masa, načež každý závitek rozkrojíme na tři díly. Bramborovou kaší naplníme cukrářský sáček, s jehož pomocí vytváříme na talíři z kaše růžičky. Omáčku vlijeme doprostřed talíře, na ni pak naklademe rozkrájené závitky.

Zdobíme čerstvě mletým pepřem a několika stébly pažitky.

Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3594

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.