4 porce
- 60 dkg vepřové panenky
- 2 celé pórky
- 2 dl vína Chardonnay
- 1 dl olivového oleje
- 10 dkg másla
- 2 polévkové lžíce mouky
- 2 dl smetany
- 50 dkg brambor
- 1 svazeček pažitky
- sůl
- pepř
Vepřovou panenku zbavíme blan, uděláme do ní zářezy a naklepeme ji. Osolíme, opepříme, vložíme do ní kolečka pórku, která přikryjeme masem, srolujeme do závitku a svážeme nití.
Na pánvi si rozpálíme olej, ve kterém závitky předpečeme. Potom je přemístíme na pekáč, zakapeme olejem, ale zalijeme je i vínem Chardonnay. Vsuneme maso do trouby, kde se nám při teplotě 170 °C zhruba během 15-20 minut upeče.
Vyrobíme si pórkovou omáčku, to znamená, že si nejprve rozehřejeme máslo. Pórek rozkrojíme na polovinu, načež jej tence nakrájíme napříč a přisypeme k rozpuštěnému máslu. Osolíme, opepříme, navíc ale přisypeme i růžový pepř. Cibulku podusíme, a jakmile trochu změkne, zaprášíme ji moukou. Přikápneme trošku vína, potom zalijeme smetanou a do této směsi nasekáme pažitku. Povaříme a pak až do podávání dáme stranou.
Oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a ve slané vodě uvaříme do měkka. Hotové brambory scedíme a rozmačkáme vidličkou. Přimícháme k nim máslo, a bude-li třeba, ještě přisolíme.
Rozřízneme a odmotáme nit z upečeného masa, načež každý závitek rozkrojíme na tři díly. Bramborovou kaší naplníme cukrářský sáček, s jehož pomocí vytváříme na talíři z kaše růžičky. Omáčku vlijeme doprostřed talíře, na ni pak naklademe rozkrájené závitky.
Zdobíme čerstvě mletým pepřem a několika stébly pažitky.
Zdroj: TV Paprika Vinařskou stezkou s vidličkou a nožem http://tvpaprika.hu/cs/node/3594
Poslední tip, trik či komentář