Suroviny
Plněná panenka:
- vepřová panenka 4 špalíčky
- sušené švestky bez pecek 10 ks
- švestková povidla 4 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- skořice 1 lžička
- drcený hřebíček 1 špetka
- sekané vlašské nebo lískové ořechy 4 lžíce
- sůl
Na brambory:
- brambory uvařené ve šlupce 4 ks
- olivový olej
- sůl
Na bylinkový dip:
- ricotta 250 g
- bylinky 1 hrst
- sůl
Do každé panenky prořízneme kapsy, které naplníme následující směsí: švestky nakrájíme na tenké nudličky a smícháme je s povidly, olivovým olejem, kořením a oříšky. Svrchu porce potřeme olivovým olejem, osolíme a před tepelnou úpravou necháme chvíli odležet. Potom je na oleji opečeme ze všech stran, aby maso zůstalo uvnitř růžové. Před podáváním necháme ještě maso chvilku odležet v teple.
Příloha: Oloupané brambory (nebo noky) orestujeme na pánvi s trochou olivového oleje a osolíme.
Ricottu smícháme se směsí bylinek a solí a uložíme do lednice. Podáváme k bramborám a masu.
Zdroj: Vepřová panenka plněná sušenými švestkami, bylinkové brambory; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-plnena-susenymi-svestkami-bylinkove-brambory [On-line 10.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář