- vepřové panenky
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
česnek
olivový olej
sůl
pepř
na omáčku:
- zelená čerstvá cibulka
½ kg hub (žampiony, hříbky, lišky aj.)
½ litru smetany
sůl
pepř
na přílohy:
- listový špenát
cibule
anglická slanina
olej
brambory
smetana
máslo
Panenku očistíme (zbavíme šlach), osolíme, opepříme, vetřeme jemně nakrájené bylinky, lisovaný česnek a olej. Můžeme nechat v lednici zaležet. Prudce osmahneme na pánvi a poté vložíme do trouby a pečeme pozvolna na 120 stupňů.
Na omáčku osmažíme cibulku, přidáme k ní houby a povaříme zhruba 15 minut. Když houby klesnou, zalijeme je smetanou, přivedeme k varu, rozmixujeme a dochutíme solí a pepřem.
Jako přílohu podáváme špenát, který krátce podusíme na cibulce, osmažené na anglické slanině, a šťouchané vařené brambory se smetanou.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/16-veprova-panenka-s-houbovou-omackou-spenatem-dusenym-na-anglicke-slanine-a-stouchanym-bramborem-se-smetanou/
Poslední tip, trik či komentář