Ingredience
- vepřová panenka 750 g
- anglická slanina 200 g
- listové těsto 1 kus
- steakové koření 1 dávka
- rozšlehané vejce nebo žloutek 1 kus
- brambory 800 g
- sůl a pepř 1 špetka
omáčka:
- ořech másla 1 dávka
- půlka cibule 1 dávka
- anglická slanina 50 g
- čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn, estragon, šalvěj)) 1 dávka
- tavený sýr 1 kus
- smetana na vaření 250 ml
- sůl a pepř 1 špetka
Na rozpálené pánvi necháme zatáhnout porce panenky, maso osolíme a opepříme. Poté panenku pokládáme na plátky slaniny s čerstvými bylinkami a takto upravené porce ještě dobře zabalíme do vyváleného listového těsta. Okraje jsme potřeli žloutkem a při balení dáme pozor, aby nikde nevznikla ani skulinka. Zabalenou panenku dáme na pekáč vyložený pečicím papírem, porce potřeme celé žloutkem a posypeme steakovým kořením. Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny na 190 stupňů – podle velikosti porcí.
Omáčka: Na pánvi si rozpustíme máslo, poté přidáme najemno nakrájenou cibuli, slaninu a necháme orestovat. Přidáme bylinky, tavený sýr a smetanu na vaření. Necháme rozpustit, lehce povaříme a dochutíme. Podáváme ke svíčkové Wellington a bramborám, ozdobeným sekanou petrželkou.
Zdroj: Vepřová panenka Wellington; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-wellington-0 [On-line 31.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář