6−8 porcí
- 600 g vepřové kýty
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 80 g sádla
- 200 g vařené červené řepy
- 80 g cukru
- 1 ks badyánu
- 4 ks hřebíčku
- 200 ml 10° piva
- mletý pepř
- sůl
Bylinková kaše
- 600 g oloupaných brambor
- 100 ml mléka
- 40 g másla
- snítka tymiánu
- snítka plocholisté petrželky
- sůl
Kýtu rozřízneme na plát a přes folii rozklepeme, osolíme a opepříme.
Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek nasekáme a opečeme na polovině sádla dozlatova, přidáme nastrouhanou červenou řepu, opečeme, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme badyán, hřebíček, osmahneme a zalijeme pivem, podusíme, zredukujeme a necháme zchladnout. Vyjmeme koření a poklademe na připravené maso, zabalíme a svážeme motouzem.
V pekáči na druhé polovině sádla opečeme roládu ze všech stran a vložíme do vyhřáté trouby na 160 °C a pečeme asi hodinu a půl. Upečenou roládu krájíme na kolečka.
Brambory uvaříme doměkka a scedíme. Na másle orestujeme nasekané
bylinky a zalijeme mlékem. Přivedeme k varu a společně se solí vešleháme do rozmačkaných brambor.
Zdroj: Vepřová roláda plněná červenou řepou; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1547-veprova-rolada-plnena-cervenou-repou/ [On-line 21.02.2015]
Poslední tip, trik či komentář