4 porce
- 800 g vepřové kýty
- 200 g krupicového cukru
- 500 ml piva
- 4 kuličky nového koření
- 4 bobkové listy
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- mletý pepř
- sůl
- 1 cibule
- 50 g sádla
- asi 100 ml vody
Křenové brambory
- 800 g brambor vařených ve slupce
- 50 g křenu
- snítka plocholisté petrželky
- mletý pepř
- sůl
Kýtu rozřízneme na plát, rozklepeme, osolíme a opepříme. V kastrůlku rozpustíme cukr na karamel, zalijeme pivem. Přidáme nasekané bylinky (tymián, rozmarýn) a koření (nové koření a bobkový list). Svaříme asi na ⅓ do medové konzistence a vychladíme. Hotovou směsí potřeme plát a zabalíme, svážeme, svrchu osolíme a opepříme.
Roládu vložíme do pekáče, přidáme cibuli nakrájenou na klínky, sádlo, podlijeme vodou a při 160 °C pečeme asi 1 hodinu, poté potřeme zbylým karamelem a dopečeme.
Po upečení odstraníme provázek, krájíme plátky a podáváme s křenovými bramborami.
Brambory nakrájíme na plátky a opečeme na sádle. Osolíme, opepříme a na závěr přidáme strouhaný křen, nasekanou petrželku.
Zdroj: Vepřová roláda s bylinkovým pivním karamelem a křenovými brambory; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1491-veprova-rolada-s-bylinkovym-pivnim-karamelem-a-krenovymi-brambory/ [On-line 11.10.2014]
Poslední tip, trik či komentář