6−8 porcí
- 1 kg vepřové kýty
- 200 g uzené krkovice nebo bůčku
- 3 rohlíky
- 4 dl smetany
- 1 vejce
- 200 g čerstvého listového špenátu nebo kopřiv
- muškátový oříšek
- hrst petrželky
- 2 snítky tymiánu
- sůl
- bílé víno na podlití
Jarní zeleninový salát
- 1 listový salát
- 100 g ředkviček
- 1 salátová okurka
- červený vinný ocet
- slunečnicový olej
- cukr
- mletý pepř
- sůl
Uzené maso a rohlíky, krájené na kostky, společně na sucho opečeme, necháme krátce prochladnout, poté zavlhčíme smetanou, přidáme špenát, ochutíme sekanými bylinkami, solí, muškátový oříškem, přidáme vejce a dobře promícháme.
Kýtu přes vlákno nařízneme, abychom získali co největší plát, pokryjeme folií a rozklepeme. Poklademe nádivkou, zarolujeme, svážeme provázkem, na pekáči přelijeme vínem a pečeme v rozehřáté troubě dozlatova při 165 °C, asi 80 minut. Během pečení podléváme bílým vínem. Podáváme se zeleninovým salátem.
Rolka chutná jak teplá, tak studená.
Omytý salát necháme okapat a natrháme, ředkvičku nakrájíme na plátky, okurku zbavenou semínek na půl plátky a těsně před podáváním zlehka promícháme s dresinkem vymíchaným z octa, oleje, cukru, pepře a soli.
Zdroj: Vepřová rolka s uzeným masem a špenátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1062 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář