4 porce
- 4 vepřové kotlety s kostí
- 6 lžic oleje
- 1 cibule
- 80 g cukru
- 8 cl balsamikového octa
- 1 dl vody
- 1 chilli paprička
- ½ lžičky drceného kardamomu
- 6 lžic sezamového semínka
- 2 lžičky mleté papriky
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- sůl
- 2 lžičky mleté kávy
Brambory s fazolovými lusky
- 50 g másla
- 400 g brambor
- 400 g fazolových lusků
- 5 stroužků česneku
- mletý pepř
- sůl
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme balsamikovým octem, vodou a necháme povařit. Do směsi přidáme nadrobno nakrájenou chilli papričku, drcený karadamom, nasucho opražené sezamové semínko, mletou papriku a sůl. Směs necháme přejít varem, odstavíme a necháme zchladnout. Do marinády vmícháme mletou kávu, vložíme kotlety a marinujeme 24 hodin.
Marinované kotlety vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230 °C na program pečení shora. Plech vložíme do trouby co nejvýše a pečeme 10−15 minut. Podáváme se zeleninovou přílohou.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme. Fazolky krátce spaříme a ihned zchladíme a necháme okapat. Na rozpuštěném másle opečeme brambory s nahrubo nasekaným česnekem, přidáme fazolky, ochutíme pepřem a solí.
Zdroj: Vepřové kotlety pečené v kávové marinádě; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1241-veprove-kotlety-pecene-v-kavove-marinade/ [On-line 20.04.2013]
Poslední tip, trik či komentář