Potřebujeme:
- 1 kg vepřové krkovice bez kosti
- 200 ml vývaru
- 150 ml červeného vína
- 1 lžíci medu
- 1 lžíci vepřového sádla
- 2 cibule
- 15 kuliček jalovce
- 10 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 lžičku sušeného tymiánu
- gin
- sůl
Očištěnou krkovičku „prošpikujeme“ na povrchu 10 kuličkami jalovčinek. Zbytek jalovce rozdrtíme s novým kořením, tymiánem, pepřem a solí a vetřeme směs koření do masa ze všech stran. Maso převážeme provázkem. V hrnečku svaříme červené víno s medem. V pekáčku na rozpáleném sádle ze všech stran zprudka blanšírujeme krkovičku, dokud se maso nezatáhne. Mezitím rozpálíme troubu na 220°C. K masu do pekáčku dáme čtyři půlky oloupané cibule, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dusíme 45 minut. Maso pak odkryjeme, přelijeme částí vína smíchaného s medem a pečeme dalších 35 minut na 180°C. Průběžně přeléváme zbytkem vína a podle potřeby podléváme vývarem. Změklou krkovičku rozvážeme, necháme mírně vychladnout a krájíme na plátky. Podáváme se špenátovými knedlíčky.
Zdroj: Vepřové na jalovci od Karla IV.; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/veprove-na-jalovci-od-karla-iv.html [On-line 13.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář