reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vepřovky (zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě)

Suroviny:

  • 1,5 kg bůčku s kůží (případně vepřové kůže navíc)
  • 1,5 kg vepřové plece
  • 1 vepřové koleno (přední)
  • pepř tří barev v mlýnku
  • celý kmín
  • 1 palička česneku
  • voda na podlití
  • rychlosůl Praganda 20−25 g / 1kg masa
  • 1 lžíce vepřového sádla

Vepřové koleno a bůček vykostíme a zbavíme kůže. Kosti dáme stranou. Kůže na povrchu prořežeme na mřížku. Zbylé maso nakrájíme na větší kostky, maso z kolene nakrájíme na jemnější kousky (je tužší a potřebuje delší úpravu).

Maso přendáme do mísy, opepříme, přidáme kmín a Pragandu. Přidáme trochu vody a vše důkladně promícháme. Ideálně necháme přes noc odležet. Pekáč vymažeme sádlem, poklademe kůže a kosti a přidáme maso společně s napůl překrojenou česnekovou palicí. Vše pečeme doměkka, zhruba 1−1,5 hod. Během pečení podléváme vodou. Kosti a kůže během pečení pustí tuk a dodají sílu šťávě.

Po upečení vyjmeme maso z pekáče, šťávu slijeme přes jemný cedník a podle potřeby přidáme vodu nebo naopak zredukujeme.

Sklenice naplníme masem a zalijeme vzniklou šťávou. Kosti vyhodíme a vypečenou kůži si můžeme posolit a dát s chlebem jako pamlsek. Sklenice dobře otřeme papírovým ubrouskem a zavíčkujeme. Dáme do vodní lázně a sterilujeme za mírného varu zhruba hodinu. Necháme vychladnout. Sklenice neobracíme víčkem dolu, protože by tuk zůstal na dně sklenice a my ho naopak potřebujeme nahoře. Servírujeme za studena s chlebem a hořčicí, za tepla poslouží jako dobrý základ třeba pro vepřového vrabce se zelím a knedlíkem.

Zdroj: Vepřovky (zavařené vepřové maso ve vlastní šťávě); ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1620-veprovky-zavarene-veprove-maso-ve-vlastni-stave/  [On-line 22.09.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


1 + = čtyři


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.