4 porce
- 600 g vepřového boku s kůží
- drcený kmín
- sůl
- 4 cibule
- 6 stroužků česneku
- 700 ml světlého 10° piva
pyré z červené řepy
- 500 g červené řepy
- 4 šalotky
- 1 velký brambor
- voda
- máslo
- sůl
- fenyklové semínko
Bok nakrájíme na větší kostky, okmínujeme a osolíme.
Do pekáče vložíme cibuli nakrájenou na klínky, nahrubo nasekaný česnek, masové kostky kůží vzhůru a zprudka zapečme ve vyhřáté troubě při 210 °C, poté podlijeme pivem, zakryjeme poklicí a dopečme doměkka.
Oloupanou červenou řepu, šalotku a brambor uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme, ponecháme jen trochu vývaru a s máslem rozšťoucháme. Ochutíme solí a drceným fenyklovým semínkem.
houskový knedlík
- 4 housky
- 1,5 hrnku hrubé mouky
- 0,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 2 vejce
- 1 hrnek vody
- sůl
Housky nakrájíme na kostičky.
Obě mouky promícháme s kypřicím práškem a solí, přidáme vejce a vodu a vymícháme hladké těsto. Do těsta vmícháme housku a takto necháme 15 minut odstát. Poté si navlhčíme ruce a vytvarujeme dvě úhledné šišky, které vaříme v osolené vodě 25 minut, v polovině varu knedlíky v hrnci obrátíme. Po vyjmutí knedlíky nakrájíme či naporcujeme pomocí kráječe na knedlíky.
Zdroj: Vepřový bok na pivu s pyré z červené řepy a houskovým knedlíkem ; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1333-veprovy-bok-na-pivu-s-pyre-z-cervene-repy-a-houskovym-knedlikem/ [On-line 13.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář