Zelné housky
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 vejce
- cca 300 ml mléka
- 200 g brambor vařených ve slupce
- 200 g kysaného zelí
- 500 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g žitné mouky
- 50 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžička soli
- olej na potření
Droždí a cukr vymícháme, jakmile se rozpustí, přidáme veškeré ingredience – vejce, vlažné mléko, najemno nastrouhané brambory, pokrájené zelí, mouky, olej, kmín a sůl. Zpracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme osm velkých housek, vložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme je 20 minut kynout, potřeme olejem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.
Masové burgery
- 1000 g vepřového plecka
- 400 g vepřového bůčku
- hrst plocholisté petrželky
- mletý pepř
- sůl
- plnotučná hořčice
Maso umeleme, smícháme s nasekanou petrželkou, ochutíme pepřem a solí.
Tvarujeme burgery, ruce si máčíme ve studené vodě. Klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme hořčicí a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 15−20 minut.
Housky rozkrojíme na půl, nasucho opečeme na pánvi, vložíme burger, zelí, přiklopíme a podáváme.
Zelné ragú
- 100 g másla
- 4 šalotky
- 50 g cukru
- 200 g rajčatového protlaku
- 600 g červeného zelí
- 100 g rozinek
- 250 ml červeného vína
- mletá skořice
- sůl
Šalotky nakrájíme na klínky a na másle je pozvolna opečeme dosklovata, zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme rajský protlak, zarestujeme, vmícháme na nudličky nakrájené zelí, rozinky, zarestujeme, podlijeme červeným vínem, ochutíme skořicí, osolíme a dusíme doměkka, do větší hustoty.
Zdroj: Vepřový burger v zelné housce; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1508-veprovy-burger-v-zelne-housce/ [On-line 15.11.2014]
Poslední tip, trik či komentář