- vepřová panenka 1 kg
- koření na gyros 1 špetka
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- sójová omáčka 1 lžíce
- olej na smažení 1 dávka
- máslo 2 lžíce
Americké brambory
- brambory (varný typ b) 12 kusů
- kmín 1 špetka
- olej 1 lžíce
- koření na gyros 1 špetka
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
Lusky
- mražené fazolové lusky 1.5 balení
- anglické slanina 150 g
- česnek 2 stroužky
- sůl a pepř dle chuti 1 špetka
- olej 2 lžíce
Bylinkové máslo
- 1/2 másla
- granulovaný česnek 1 lžička
- čerstvý česnek 1 stroužek
- pokrájená petrželka 1 hrst
- sůl 1 lžička
- pepř 1 špetka
Olejem vymažeme velký plech, brambory omyjeme, podélně rozkrájíme na šestinky a poklademe jimi plech. Hustě posypeme kořením na gyros, přidáme trochu soli, popřípadě pepř a dáme na 45 minut do trouby péci na 200 stupňů C. Pokud chceme mít brambory dokřupava , na dalších patnáct minut zapneme režim grilování.
Vepřovou panenku okořeníme a zlehka osmahneme, přidáme sójovou omáčku a pepř, poté přilijeme trochu vody a podusíme zhruba 10 minut. Nakonec dle chuti osolíme.
Pánev poklademe plátky slaniny a osmažíme ji. Přidáme mražené lusky a prolisovaný česnek, sůl a pepř a asi 10 minut opékáme.
Umícháme si bylinkové máslo. Máslo necháme změknout v pokojové teplotě a přidáme česnek, bylinky a sůl a váleček dáme do ledničky vychladit.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprovy-steak [On-line 22.2.2012]
Poslední tip, trik či komentář