Suroviny
- cibule 1 ks
- máslo 4 lžíce
- pórek 400 g
- kuřecí nebo zeleninový vývar 1 l
- brambory 400 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 ks
- zakysaná smetana 1 ks
- sůl
- pepř
V hrnci rozehřejte máslo a cibuli na něm lehce osmahnete. Přidejte kolečka pórku a společně orestujte dozlatova, cibule a pórek by neměly zhnědnout. Přidejte brambory, promíchejte a zalijte vývarem. Mírně osolte a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a provařte asi 45 minut, až budou brambory a pórek úplně měkké. Směs nechte prochladnout, teprve pak rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Přilijte smetanu. Před podáváním ozdobte nasekanou petrželkou, pažitkou nebo kolečky na másle orestovaného pórku, zakysanou smetanou a krutony na másle.
Zdroj: Vichyssoise; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vichyssoise-1 [On-line 01.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář