- máslo 125 g
- malá cibule (šalotka) 2 ks
- větší pórek (kolečka) 5 kusů
- brambory (větší kostky) 4 kusy
- drůbeží vývar 2.5 l
- smetana 300 ml
- pažitka 5 snítek
- pepř bílý 1 špetka
- sůl 1 špetka
Na máslo dáme cibuli a pórek a dusíme asi patnáct minut na mírném ohni – nesmí se zbarvit! Přidáme brambory, vývar, sůl, bílý pepř a dvacet minut vaříme.
Vše rozmixujeme (můžeme i propasírovat), pak scedíme. Před podáváním přidáme smetanu, dochutíme a posypeme pokrájenou pažitkou.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vichyssoise [On-line 30.11.2011]
Poslední tip, trik či komentář