Suroviny:
- 4 pórky (jen bílá část)
- 1 cibule
- 500 g brambor, varný typ C nebo B
- přepuštěné máslo nebo 3 lžíce másla
- 1 litr kuřecího vývaru, nejlépe domácí nebo kvalitní bujon
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 250 ml smetany 33%
- pažitka k podávání
Očistěte a omyjte pórek – odřízněte kořínky a zelené listy, bílou část pórků podélně rozkrojte a propláchněte pod proudem vody, aby se vyplavily všechny nečistoty a písek. Pak je najemno nakrájejte. Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte, cibuli nadrobno, brambory na kostičky.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli, a asi 5 minut opékejte na mírném ohni za občasného promíchání. Zelenina nesmí chytit žádnou barvu, má jenom změknout. Přidejte brambory, lehce osolte, opepřete a ještě 2-3 minuty opékejte a pak vše zalijte vývarem a přiveďte do varu. Vařte na mírném plameni asi 30 minut, dokud brambory i pórek zcela nezměknou.
Polévku stáhněte z ohně a důkladně rozmixujte na jemný krém. Pak vmíchejte zhruba 3/4 dávky smetany, dochuťte solí a pepřem a nechte přejít varem. Vypněte a jakmile polévka zchladne na pokojovou teplotu, vmíchejte zbylou smetanu a polévku uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc). Polévku podávejte vychlazenou a ozdobenou nakrájenou pažitkou a s čerstvě mletým pepřem.
Tip: V létě nebo horkých dnech polévku podávejte opravdu pořádně vychlazenou, misky doporučujeme podávat na ledové tříšti. V chladnějších dnech ji klidně zahřejte, je vynikající i teplá.
Chcete-li podávejte s bagetou, tousty, slanými preclíky, sýrovými tyčkami apod.
Zdroj: Vichyssoise – pórková polévka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky [On-line 07.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář