reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Vichyssoise – pórková polévka

Suroviny:

  • 4 pórky (jen bílá část)
  • 1 cibule
  • 500 g brambor, varný typ C nebo B
  • přepuštěné máslo nebo 3 lžíce másla
  • 1 litr kuřecího vývaru, nejlépe domácí nebo kvalitní bujon
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 250 ml smetany 33%
  • pažitka k podávání

Očistěte a omyjte pórek – odřízněte kořínky a zelené listy, bílou část pórků podélně rozkrojte a propláchněte pod proudem vody, aby se vyplavily všechny nečistoty a písek. Pak je najemno nakrájejte. Cibuli a brambory oloupejte a nakrájejte, cibuli nadrobno, brambory na kostičky.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte pórek a cibuli, a asi 5 minut opékejte na mírném ohni za občasného promíchání. Zelenina nesmí chytit žádnou barvu, má jenom změknout. Přidejte brambory, lehce osolte, opepřete a ještě 2-3 minuty opékejte a pak vše zalijte vývarem a přiveďte do varu. Vařte na mírném plameni asi 30 minut, dokud brambory i pórek zcela nezměknou.

Polévku stáhněte z ohně a důkladně rozmixujte na jemný krém. Pak vmíchejte zhruba 3/4 dávky smetany, dochuťte solí a pepřem a nechte přejít varem. Vypněte a jakmile polévka zchladne na pokojovou teplotu, vmíchejte zbylou smetanu a polévku uložte do chladničky na nejméně 4 hodiny (nejlépe ale přes noc). Polévku podávejte vychlazenou a ozdobenou nakrájenou pažitkou a s čerstvě mletým pepřem.

Tip: V létě nebo horkých dnech polévku podávejte opravdu pořádně vychlazenou, misky doporučujeme podávat na ledové tříšti. V chladnějších dnech ji klidně zahřejte, je vynikající i teplá.

Chcete-li podávejte s bagetou, tousty, slanými preclíky, sýrovými tyčkami apod.

Zdroj: Vichyssoise – pórková polévka; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/rozmanite-chute-babiho-leta-podle-karoliny-domaci-kucharky  [On-line 07.10.2015]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


+ 9 = sedmnáct


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.