- 6 vajec
- 100 g moučkového cukru
- 70 g škrobové moučky
- 150 g hrubé mouky
- 1 lžíce kypřícího prášku do pečiva
- trochu rumu
- meruňková zavařenina na potření
Náplň:
- 5 lžic rumu
- 2 pomeranče
- 1 citron
- balíček vanilinového cukru
- 2 lžíce meruňkové zavařeniny
Žloutky s moučkovým cukrem utřeme do pěny. Vmícháme škrobovou moučku a část prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec zlehka zamícháme sníh z bílků se zbylou moukou, těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané dortové formy a zvolna upečeme. Piškot necháme den odpočinout. Potom ho dvakrát podélně rozřízneme a střední plát pokrájíme na kostičky asi 2 x 2 cm velké. Spodní část dortu vložíme zpět do formy, pokapeme rumem, potřeme zavařeninou a poklademe náplní. Přiklopíme vrchní částí dortu, kterou jsme také pokapali rumem a potřeli zavařeninou. Dort zatížíme prkénkem a necháme alespoň dvě hodiny v chladnu odpočinout. Hotový dort pocukrujeme nebo přelijeme cukrovou či čokoládovou polevou.
Příprava náplně: do malého kastrůlku dáme rum, vymačkanou pomerančovou a citrónovou šťávu, vanilinový cukr a svaříme. Přidáme zavařeninu, na kostičky nakrájený piškot a promícháme.
Poslední tip, trik či komentář