Potřebujeme:
- 800 g kýty z telecího masa,
- 2 čerstvá vejce,
- 2 lžíce smetany,
- 100 ml mléka,
- strouhanku z bílého pečiva,
- hladkou mouku,
- citronová šťávu,
- přepuštěné máslo,
- čerstvě mletý bílý pepř,
- citron,
- petrželku,
- olej,
- sůl
Maso z kýty nakrojíme, avšak nedořízneme. Provedeme druhý, stejně silný řez, který již dokončíme. Vznikne nám velký plátek masa, tzv. motýlek. Naklepeme a nasekneme okraje. Potřeme je máslem, osolíme, opepříme a obalíme v mouce
(některé prameny obaluji ve strouhance). Řízky namočíme do vajíčka smíchaného se smetanou. Obalíme ve strouhance a dobře ji přitiskneme – to je důležité! Na těžké pánvi rozehřejeme máslo s olejem a řízky v něm po obou stranách osmažíme dozlatova. Hotové řízky pokapeme citronovou šťávou, ozdobíme je petrželkou a podáváme je s bramborovou kaší nebo salátem.
Zdroj: TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/skola-vareni-vidensky-rizek-3-12-2010.html
Poslední tip, trik či komentář