- telecí maso na vývar 500 g
- cibule 1 kus
- celer 0.5 kusů
- petržel 1 kus
- mrkev 2 kusy
- nové koření 3 kuličky
- celý pepř 10 kuličky
- polévkové koření 1 lžíce
- hovězí masox 2 kostky (při silném vývaru není potřeba)
- libeček 1 snítka
Játrové knedlíčky
- kachní játra 500 g
- prolisovaný česnek 1 palička
- majoránka 2 hrsti
- sůl 1 špetka
- strouhanka 3 lžíce
- vejce 2 kusy
Domácí nudle
- polohrubá mouka 500 g
- vejce 3 kusy
- vlažná voda 1 šálek
Maso dáme uvařit do minimálně litru a půl vody do tlakového hrnce. Přidáme oloupanou cibuli, 10 kuliček pepře a nové koření, lžíci polévkového koření, kostky hovězího Masoxu, libeček, vodu, oloupanou kořenovou zeleninu. Vaříme do změknutí masa (asi 40 minut).
Z mouky, vody a vajec vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme dvacet minut odpočinout při pokojové teplotě. Poté je tence rozválíme a dáme na čistou utěrku proschnout. Těsto se nesmí nechat schnout dlouho, jinak nepůjde krájet a nedáme je ani do mlýnku na nudle! Pokud bude příliš tuhé, přidáme trošku vlažné vody, aby zvláčnělo. Nudle uvaříme zvlášť.
Játra rozmixujeme a suroviny na knedlíčky rozmícháme v těsto, z nějž vykrajujeme do vroucí polévky knedlíčky.
Zdroj: Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vyvar-z-teleciho-masicka-s-jatrovymi-knedlicky [On-line 16.12.2011]
Poslední tip, trik či komentář