- zaječí předek 1 kus
- slanina 150 g
- cibule 0.5 kusu
- nastrouhaná kořenová zelenina 1 dávka
- trochu vývaru z masoxu 1 dávka
- zaječí játra 1 kus
- žemle 1 kus
- 1/8 mléka 1 dávka
- žloutky 2 kusy
- zvěřinové koření 1 dávka
- na houstičky: 1 g
- hladká mouka 500 g
- cukr 15 g
- sůl 0.5 lžičky
- rozpuštěný tuk 50 g
- droždí 20 g
- mléko 250 ml
Zaječí předek omyjeme, naporcujeme na menší kousky. Polovinu na kostičky nakrájené slaniny roztavíme, zpěníme na ní nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a osmahneme. Přidáme maso, které můžeme potřít roztlučeným jalovcem, a dusíme na mírném ohni ve vlastní šťávě doměkka. Hotové maso vykostíme, rozmixujeme se žemlí namočenou v mléce a se syrovými játry. Přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny, okořeníme a dobře promícháme. Směs nalijeme do formiček, které postavíme na pekáč naplněný vodou, sahající do poloviny formiček, přikryjeme alobalem a na mírném ohni vaříme (případně v troubě) asi hodinu. Vychladlou paštiku podáváme s pečivem a zdobíme ji syrovou zeleninou, nebo citronem a brusinkovou zavařeninou.
Z mléka, cukru a kvasnic necháme vykynout kvásek na houstičky. Pak přidáme mouku, tuk a sůl a vymícháme tužší těsto. Uždibujeme vždy po třech stejně velkých kouscích těsta, ze kterých uděláme válečky a upleteme houstičky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem, sezamem apod. Pečeme v rozehřáté troubě asi na 220 – 250 °C s asi 20 minut.
Zdroj: Zaječí paštika, domácí houstičky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zajeci-pastika-domaci-housticky [On-line 30.5.2012]
Poslední tip, trik či komentář