4–6 porcí
zajíc
- olej na opečení
- 1 zajíc
- 100 g špeku
- 50 ml slivovice
- 150 ml červeného vína
- sůl
- mletý pepř
- snítka rozmarýnu
- snítka tymiánu
základ na omáčku
- 1 lžíce oleje
- 100 g špeku
- 200 g mrkve
- 100 g petržele
- 100 g celeru
- 1 velká cibule
- 1 lžíce krystalového cukru
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 2 ks badyánu
- 2 ks celé skořice
- 3 lžíce švestkových povidel
- 3 lžíce rajského protlaku
- 100 ml červeného vína
- 100 ml cherry
- 20 ml českého rumu
- celerová nať
- oregano
- 300 ml zvěřinového vývaru
- sůl
- 1 kolečko citronu
- 2 kolečka pomeranče
- podle chuti perník na strouhání
na podávání
- krupicové nebo bramborové noky
- bramborové krokety
- houskový nebo bramborový knedlík
Zajíce rozporcujeme, oddělíme přední a zadní běhy od trupu. Přední běhy ponecháme na výrobu např. paštiky, pracovat budeme jenom s trupem a zadními běhy.
Maso očistíme, odblaníme, prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme.
Na oleji maso opečeme ze všech stran, přihodíme rozmarýn a tymián, zalijeme slivovicí a oflambujeme, podlijeme červeným vínem, necháme přejít varem. Zajíce přeložíme do jiné nádoby i s výpekem.
Do téhož hrnce, ve kterém jsme opékali zajíce, připravíme základ na omáčku.
Přidáme trochu oleje, špek nakrájený na kostičky, trochu vypečeme a orestujeme na něm nakrájenou zeleninu dozlatova, cibuli přidáváme až jako poslední. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme koření, zalijeme cherry, přidáme koření, povidla, opět restujeme, zalijeme vínem, cherry a rumem. Do hrnce vložíme bylinky, podlijeme vývarem a vrátíme zpět zajíce i s výpekem. Na závěr přidáme citron s pomerančem, přiklopíme a na sporáku či v troubě dusíme doměkka.
Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku přepasírujeme a zahustíme nastrouhaným perníkem, případně dochutíme.
Podáváme s dušenou nebo glazovanou zeleninkou, krupicovými nebo bramborovými noky, bramborovými kroketami, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.
Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=811
Poslední tip, trik či komentář