reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zajíc na perníku

4–6 porcí

zajíc

  • olej na opečení
  • 1 zajíc
  • 100 g špeku
  • 50 ml slivovice
  • 150 ml červeného vína
  • sůl
  • mletý pepř
  • snítka rozmarýnu
  • snítka tymiánu

základ na omáčku

  • 1 lžíce oleje
  • 100 g špeku
  • 200 g mrkve
  • 100 g petržele
  • 100 g celeru
  • 1 velká cibule
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 2 ks badyánu
  • 2 ks celé skořice
  • 3 lžíce švestkových povidel
  • 3 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 100 ml cherry
  • 20 ml českého rumu
  • celerová nať
  • oregano
  • 300 ml zvěřinového vývaru
  • sůl
  • 1 kolečko citronu
  • 2 kolečka pomeranče
  • podle chuti perník na strouhání

na podávání

  • krupicové nebo bramborové noky
  • bramborové krokety
  • houskový nebo bramborový knedlík

Zajíce rozporcujeme, oddělíme přední a zadní běhy od trupu. Přední běhy ponecháme na výrobu např. paštiky, pracovat budeme jenom s trupem a zadními běhy.

Maso očistíme, odblaníme, prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme a opepříme.

Na oleji maso opečeme ze všech stran, přihodíme rozmarýn a tymián, zalijeme slivovicí a oflambujeme, podlijeme červeným vínem, necháme přejít varem. Zajíce přeložíme do jiné nádoby i s výpekem.

Do téhož hrnce, ve kterém jsme opékali zajíce, připravíme základ na omáčku.

Přidáme trochu oleje, špek nakrájený na kostičky, trochu vypečeme a orestujeme na něm nakrájenou zeleninu dozlatova, cibuli přidáváme až jako poslední. Zasypeme cukrem, necháme zkaramelizovat, přidáme koření, zalijeme cherry, přidáme koření, povidla, opět restujeme, zalijeme vínem, cherry a rumem. Do hrnce vložíme bylinky, podlijeme vývarem a vrátíme zpět zajíce i s výpekem. Na závěr přidáme citron s pomerančem, přiklopíme a na sporáku či v troubě dusíme doměkka.

Když je maso měkké, vyjmeme jej, omáčku přepasírujeme a zahustíme nastrouhaným perníkem, případně dochutíme.

Podáváme s dušenou nebo glazovanou zeleninkou, krupicovými nebo bramborovými noky, bramborovými kroketami, houskovým nebo bramborovým knedlíkem.

Zdroj: Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=811

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.