Potřebujeme:
- 8 kyselejších jablek,
- 1 veku,
- 1 l mléka,
- 3 vejce,
- 1 vanilkový cukr,
- hrnek cukru krystal,
- skořici,
- máslo na vymazání formy,
- máslo na žemlovku,
- citronovou kůru
Formu vymažeme máslem. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme. Starší veku nakrájíme na plátky a dáme do pekáče, posypeme cukrem a polijeme mlékem. Na to dáme nakrájená jablíčka, posypeme vanilkovým cukrem, skořicí a cukrem, dáme další vrstvu veky a postup opakujeme.
Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky smícháme se zbytkem mléka a nalijeme na žemlovku. Navrch nařežeme kousky másla. Dáme do trouby na 200 °C na 30 minut. Z bílků vyšleháme sníh, přidáme citrónovou kůru a promícháme. Sníh rozetřeme na žemlovku a dáme ještě na 10 minut do trouby.
Zdroj: Zamlbába; Babicovy dobroty TV Nova http://dobroty.nova.cz/clanek/epizody/zamlbaba-a-cesnecka.html [On-line 16.10.2013]
Poslední tip, trik či komentář