Ingredience:
- 600 g čerstvých žampionů
- 90 g másla
- 1 (bílá) cibule
- 1 lžička kmínu
- 1,5 l drůbežího vývaru
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany
- pažitka
- sůl
- čerstvě mletý černý pepř
- houbové koření (bedlový prášek)
Cibuli nakrájíme najemno a dáme na malý oheň pomalu smažit na másle. Plátky žampionů přidáme asi na 20 minut k cibulce. Stále děláme na mírném ohni, abychom z nich dostali co nejvíce chuti. Přisypeme drcený kmín a pokračujeme ještě asi 5 minut. Přes sítko přisypeme mouku, vymícháme jíšku a necháme pár minut zasmažit. Potom pomalu přiléváme vývar a rozmícháváme jíšku. Osolíme, přiklopíme a táhneme na mírném ohni alespoň 45 minut. V mezičase můžeme ochutnat „sílu“ a popř. rozmíchat v trošce vody bedlový prášek a vmíchat do polévky. Potom pomalu vmícháme smetanu a necháme přejít varem – dále už nevaříme. Ochutíme čerstvě mletým pepřem, případně dosolíme a před podáváním posypeme nakrájenou pažitkou.
Zdroj: Žampionová smetanová polévka; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zampionova-smetanova-polevka [On-line 24.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář