Potřebujeme:
- 1 brokolici,
- 800 g brambor,
- 50 g hladké mouky,
- 500 ml mléka,
- 250 ml smetany,
- 150 g sýru typu gruyer nebo raclette,
- 100 g hlívy ústřičné,
- 100 g másla,
- 4 žloutky,
- muškátový oříšek
- petrželovou nať, sůl a pepř
Brokolici rozebereme na růžičky a oblanšírujeme v osolené vodě. Prudce zchladíme. Hlívu natrháme na kousky a na kousku másla opečeme. Brambory uvaříme, rozšťoucháme, vmícháme mléko, smetanu a ochutíme muškátem. Do pyré přidáme opečené houby a žloutek.
V kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme mouku, osmažíme dozlatova, vmícháme studené mléko, smetanu a povaříme. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Odstavíme, necháme vychladnout, vmícháme žloutky a část nastrouhaného sýra.
Zapékací mísu vymažeme máslem, na dno nalijeme trochu kaše, vyskládáme brokolici a zalijeme omáčkou. Zapékáme cca. 15 minut při 180 °C dozlatova. Zbytek dáme do misek a můžeme zamrazit.
Zdroj: Zapečená brokolice v bramborovém pyré; TV Nova Tescoma s chutí http://tescoma.nova.cz/clanek/novinky/novy-dil-zapecena-brokolice-v-bramborovem-pyre-12-3-2015.html [On-line 14.03.2015]
Poslední tip, trik či komentář