- 750 g vepřového bůčku
250 g vepřových jater
2 housky
3 dcl smetany
2 vejce
200 g cibule
2 lžíce polohrubé mouky
1dcl koňaku
česnek
muškátový květ
mletý kmín
mletá skořice
mletý zázvor
citron
chilli papričky
bílý pepř
sůl
1 kg listového těsta
čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petržel)
na posypání:
- mák
hrubá sůl
Nadrobno nakrájenou housku zalijeme smetanou a po chvíli ji vmícháme k mletému bůčku s namletými játry. Poté přidáme ještě vejce, na sádle osmaženou cibuli, mouku a vše důkladně promícháme. Dochutíme česnekem, kořením a solí, koňakem, citronovou kůrou a máme-li rádi pikantní, nasekanou chilli papričkou. Dáme alespoň na 2 hodiny odležet a teprve potom můžeme začít plnit: keramické misky vyložíme pomoučeným plátkem listového těsta, naplníme paštikou, přidáme pár větviček oblíbených bylinek a pokličku z listového těsta s malým otvorem uprostřed, kterou pomašlujeme rozšlehaným vejcem. Přeložíme přes ni přečnívající těsto, ještě jednou celé pomašlujeme, potom posypeme mákem a hrubou solí a dáme péct na 190 stupňů na čtvrt až půl hodiny.
Mezitím si můžeme připravit brusinkovou omáčku, která zapečenou paštiku s bylinkami na talíři skvěle doplní.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/135-zapecena-pastika-s-bylinkami/
Poslední tip, trik či komentář