na zapečenou rokfórovou smetanu s bramborami:
- 350 ml smetany
0,5 kg brambor
100 g másla
2 šalotky
250 g žampionů
2 stroužky česneku
sůl
bílý pepř
100 g rokfóru
na panenku v bylinkách:
- vepřová panenka
pažitka
tymián
bazalka
petržel
česnek
sůl
pepř
Šalotku a žampiony orestujeme na másle, přidáme spolu s prolisovaným česnekem a polovinou smetany k syrovým bramborám nakrájeným na tenké plátky, osolíme, opepříme a v zapékací míse pečeme na 180 stupňů necelou hodinu, dokud brambory nezměknou. Na závěr posypeme nastrouhaným rokfórem, zalijeme zbytkem smetany a dáme zprudka zapéct do zlatova. Podáváme s panenkou, kterou si nejlépe den předem naložíme do nasekaných bylinek s trochou pepře, česneku a oleje, poté osolíme, ze všech stran opečeme a dáme asi na 20 minut do trouby na 80 stupňů dojít. Servírujeme společně podle vlastní fantazie.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/462-zapecena-rokforova-smetana-s-bramborami-a-veprovou-panenkou/
Poslední tip, trik či komentář