4 porce
- 600 g jeleního ořezu
- 80 g sádla
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 100 g cibule
- snítka tymiánu
- snítka rozmarýnu
- 1 citron
- 40 g cukru
- 100 g rajského protlaku
- 100 g šípkové marmelády
- směs drceného koření (pepř, skořice, nové koření, jalovec, bobkový list)
- sůl
- ½ l červeného vína
- 800 g brambor vařených ve slupce
- 150 g uzeného eidamu
Pekáč vymažeme sádlem.
Maso umeleme a zeleninu nakrájíme na malé kostky.
Na rozpáleném sádle zeleninu opečeme, přidáme snítku tymiánu a rozmarýnu, přidáme trochu citronové kůry, cukr, když zkaramelizuje, vmícháme rajský protlak, šípkovou marmeládu, citronovou šťávu.
Zarestujeme a vmícháme maso, osmahneme, vložíme směs drceného koření, osolíme, zalijeme vínem, zamícháme, zaklopíme a dusíme asi 30 minut.
Vařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Vyskládáme je do pekáče, na ně rozprostřeme ragú, opět přijde na řadu vrstva brambor, navrch nastrouhaný sýr. Zapečeme v rozpálené troubě při 180 °C 15−20 minut dozlatova.
Zdroj: Zapečené brambory s jelením ragú a uzeným sýrem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1369-zapecene-brambory-s-jelenim-ragu-a-uzenym-syrem/ [On-line 18.01.2014]
Poslední tip, trik či komentář