Potřebujeme:
- 1 menší květák
- 1 brokolici
- 150 g strouhaného čedaru
- 500 ml mléka
- 1 lžíci sekaných loupaných mandlí
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- mletý černý pepř
- špetku muškátového oříšku
- 1 lžíci strouhanky
- sůl
Květák a brokolici rozebereme na růžičky a krátce spaříme v horké osolené vodě (3 minuty stačí). Scedíme, zchladíme studenou vodou, necháme odkapat. V rendlíku připravíme z másla, mouky a mléka hladkou bešamelovou omáčku, okořeníme ji a osolíme, přidáme rozetřený česnek. Zapékací formu vytřeme máslem, posypeme strouhankou, naplníme brokolicí a květákem, polijeme bešamelem, posypeme sýrem, navrch dáme pár drobnějších růžiček brokolice na ozdobu a posypeme mandlemi. Dáme do trouby vyhřáté na 200-220°C a zapečeme. Trvá to 20-25 minut.
Kdo nechce používat mouku a máslo, tomu stačí 3 našlehaná vejce. Místo mandlí stojí za pokus na sucho opražená slunečnicová semínka.
Zdroj: Zapečený květák s brokolicí a čedarem; TV Nova U Haliny v kuchyni http://halina.nova.cz/clanek/recepty/zdrava-chutovka-zapeceny-kvetak-s-brokolici-a-cedarem.html [On-line 19.04.2015]
Poslední tip, trik či komentář