2 nohavičky:
- 500 g listového těsta
- vejce na potření
- hlávka červeného zelí (cca 1 kg)
- sůl
- 2 lžíce másla
- 1 cibule nakrájená na proužky
- 1 lžíce cukru krupice
- 1-2 lžíce vinného octa
- špetka skořice
- hruška nebo jablko
- 50 g spařených rozinek
- hrst nasekaných vlašských ořechů
Zelí očistíme, omyjeme a nakrouháme na nudličky. Pak jej spaříme vroucí vodou a necháme okapat. V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme cibuli a necháme ji zesklovatět. Přisypeme cukr, necháme lehce zkaramelizovat a vmícháme zelí.
Zastříkneme octem, osolíme, ochutíme skořicí a dusíme pod poklicí asi 10-15 minut. Potom přidáme nastrouhané a oloupané ovoce a dodusíme doměkka tak, aby se odpařila všechna voda.
Zelí stáhneme z ohně.vmícháme opláchnuté a spařené rozinky, ořechy a necháme vychladnout. Těsto rozdělíme na polovinu a postupně vyválíme dva pláty o síle asi 0,5 cm. Na střed každého plátu dáme po celé délce póloví nu zelně náplně, konce necháme volně na zahnutí.Delší okraje těsta přehneme přes sebe, kratší okraje stiskneme k sobě a otočíme nahoru. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a propícháme. Záviny přendáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 200 stupních asi 30-40 minut.
Pochutnejte si s námi. Pokud máte doma červené zelí, určitě si tuto lahůdku upečte. Můžete vytvářet nejen záviny, ale i různé kapsy. Ale pozor, po upečení má závin tendenci velice rychle mizet…